УЕФА официално обяви страните домакини на Европейски първенства през 2028-а и 2032-а.

През 2028-а шампионатът на Стария континент ще се проведе във Великобритания и Ирландия, а четири години по-късно - през 2032-а, той ще бъде в Италия и Турция.

Новината бе напълно очаквана, защото след последните промени, това бяха и единствените кандидатури за двата шампионата.

Първоначално Турция бе в спор с Великобритния и Ирландия за шампионата през 2028-а, но югоизточните ни съседи решиха да се откажат от тази битка, а заедно с Италия да се насочат към домакинството на Евро 2032.

Така на практика Евро 2028 ще бъде домакинствано от пет национални отбора. Това са Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Ейре.

Към момента е ясно, че мачът на октриването ще бъде на "Принсипалити Стейдиъм" в Уелс, а финалът без никаква изненада ще бъде на "Уембли".

Така митичният "Уембли" в британската столица ще приеме два европейски финала в рамките на десетилетие, след като там се игра и мачът за трофея на Евро 2020, който Англия загуби от Италия с дузпи.

Но Евро 2020 бе съвместен шампионат от 12 различни държави, докато Великобритания ще може да почти изцяло да организира голямо първенство за първи път от Евро 96, както и за общо трети път след шампионския Мондиал през 1966-а.

Дир.бг