Бърни Екълстоун се призна за виновен за подвеждане на данъчните власти във Великобритания относно активи в чужбина на стойност повече от 400 млн. паунда. Бившият шеф на Формула 1 избегна затвор, като се съгласи на споразумение и ще плати 652.6 млн. паунда, покриващи данъци, лихви и санкции за общо 18 данъчни години.

92-годишният британец се появи в съд в Лондон и се призна за виновен само месец преди старта на делото. Екълстоун призна, че е дал подвеждащ отговор на данъчните на среща през юли 2015 г., когато е заявил, че е създал само един тръст в полза на дъщерите си и не е бенефициент или учредител на друг.

Според разследването той е участвал и в други, включително и в тръст, който притежава компания, изпратила 416 млн. паунда в банкова сметка в Сингапур през 2010 г.

Екълстоун получи 17 месеца затвор условно за следващите две години. Неговият адвокат Клеър Монтгомъри каза пред съда, че Екълстоун "не е знаел истинската позиция" относно това дали е бенефициент или учредител на друг тръст, като каза, че отговорът му е бил "импулсивна грешка в преценката".

"Ройтерс" съобщи, че по-рано тази година Екълстоун е направил опит да спре делото, като адвокатите му са посочили, че процесът ще представлява риск за живота му. През юни кардиолог е дал показания, че заради стреса по време на процеса има "по-голяма вероятност Екълстоун да умре, отколкото да не умре".

Дневник