Международният олимпийски комитет (МОК) не наложи допълнителни санкции на руските спортисти, тъй като спортистите не носят отговорност за решенията на властите. Това каза пред медиите президентът на МОК Томас Бах.

На 12 октомври Изпълнителният комитет на МОК наказа Руския олимпийски комитет до второ нареждане във връзка с включването в комитета на олимпийските съвети на анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

"Ние не наказваме спортисти за решенията на техните власти, нашата задача е да защитим правата на спортистите", каза Бах, отбелязвайки, че руските спортисти не са участвали в решението за включване на олимпийските съвети от нови региони на страната в комитета.

Наказанието означава, че централата вече не може да функционира като национален олимпийски комитет и да получава финансиране от олимпийското движение. В същото време МОК си запази правото да вземе решение за допускане на руски спортисти до Олимпийските игри в Париж 2024 с неутрален статут.

Повечето международни спортни федерации се подготвят да върнат руснаците в състезания до началото на 2024 година, каза спортният директор на (МОК) Кийт МакКонъл.

"Повечето спортни федерации напредват по въпроса за неутрален статут на спортисти от Русия, завършването на процеса е планирано за края на 2023-а или началото на 2024 година. Що се отнася до връщането на спортисти в състезания с неутрален статут, всичко върви доста гладко: нямаме нито един случай национални федерации да отказват участие или да бойкотират състезания. Получихме много положителен отговор от спортистите, които приветстват участието на всички състезатели", каза МакКонъл.

"Повечето международни федерации вече взеха решение за връщането на руските спортисти с неутрален статут. Останалите планират да разгледат този въпрос или в края на тази година, или в началото на следващата", добави спортният директор на МОК.

В края на март 2023 година МОК препоръча руски и беларуски спортисти да могат да участват в международни състезания само като неутрални спортисти и само тези, които не са изразили публично подкрепа към специалната операция в Украйна и не са свързани с въоръжените сили или други агенции за национална сигурност. Също така руските и беларуските спортисти не трябва да участват в отборните спортове.

БТА