Испания победи Норвегия с 1:0 в Осло и по този начин свърши своята задача - класира се на Европейското първенство по футбол в Германия следващото лято.

Испанците знаеха, че два успеха над директните конкуренти в рамките на три дни са всичко, което трябва да направят и задачата бе свършена, макар без особен блясък.

1:0 насред Осло овен това бе резултат, който на практика сложи край на цялата интрига в тази група "А" от квалификациите, защото вече са ясни имената на първите два тима.

Твърде вероятно е, тази испанска победа да бъде отпразнувана доста по-шумно в Шотландия, отколкото в Испания, защото този успех праща и шотландците на Евро 2024.

Испания и Шотландия вече имат по 15 точки на първото и второто място, докато Норвегия е на третото с 10 и със само един оставащ мач. Той ще е тягостно гостуване в Глазгоу, където шотландските фенове ще могат вече подобаващо да отпразнуват участието си на второ поредно Европейско.

А за Норвегия кризата продължава. Макар в състава да личат имената на капитана на Арсенал - Мартин Йодегор, както и на головата машина Ерлинг Холанд, "викингите" ще пропуснат поредния си голям форум, като последното им участие бе твърде отдавна - още на Евро 2000.

Решителният гол в Осло бе дело на Гави, който в 49-ата минута се възползва от суматохата в норвежкото наказателно поле, за да се разпише.

 

Your browser does not support the video tag.

 

 

 

 

 

Голът бе преразглеждан около 5 минути заради нередовната позиция на Алваро Мората, но в крайна сметка реферите прецениха, че той не пречи на реакцията на вратаря и попадението остана.

Истината е, че Испания предпочиташе на контролира топката с безкрайни подавания и доста интелигентно удържа своя аванс, докато Норвегия така и не успя да създаде нещо интересно, с което да покаже, че заслужава място на Евро 2024.

Там ще отидат Испания и Шотландия.

Дир.бг