Крикетът ще се завърне в програмата на летните Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година, след като сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) в Бомбай официално одобри нововъденията в поденелник.

Така един от най-популярните спортове в света ще ще завърне на Олимпиада след 128 години отсъствие, като предишната му поява бе през 1900 в Париж. Имаше само два гласа срещу връщането му в програмата. Компанията на крикета в Лос Анджелис ще правят още четири нова спорта - Бейзбол/софтбол, лакрос, флаг футбол и скуош. Крикетът ще бъде през 2028 година в кратката версия на играта - 20.

Лакрос е бил в програмата на Олимпиадите през 1904 и 1908, като също се завръща заради популярността си в Северна Америка. Също както бейзболът и женската му версия - софтбол. Бейзбол се игра и на последната Олимпиада в Токио преди две години.

Символично е, че завръщането на крикета стана в Индия, която е сред най-запалените страни по крикет, а самата най-многолюдна страна в света обяви, че ще кандидатства за домакинство на Олимпийските игри през 2036 година.

Флаг футболът, който не контактна версия на американския футбол, ще направи дебют на Олимпийските игри.  

С включването на четири отборни спорта, както и скуоша, в Лос Анджелис се очаква да има над 11 000 спортисти. Досега се смяташе, че максималният брой на състезателите на едни Игри трябва да бъде 10 500.

БТА