Нидерландия спечели гостуването си на Гърция и направи важна крачка в мисията си да се класира за Евро 2024.

"Лалетата" получиха две дузпи при успеха с 1:0 в група "В", като първата бе пропусната от Ваут Вегхорст преди почивката, но при втората, дадена в добавеното време на мача, Върджил ван Дайк не сбърка.

Капитанът на гостите реализира със силен удар, а с тези три точки той и сънародниците му вече са втори с общо 12, колкото имат и гърците. Лидер е Франция с 18. Вторият наказателен удар бе отсъден след консултация с ВАР, която изнерви още повече феновете по трибуните.

След попадението на Ван Дайк те обстрелваха празнуващите нидерландци с бутилки и други предмети, а за да бъде всичко още по-нервно, гостите получиха и трета дузпа, почти веднага след втората. ВАР обаче отново се намеси, за да я отмени.

Воденият от Роналд Куман тим не бе особено убедителен, но в крайна сметка си тръгна с трите точки. Колегата му от гръцка страна Густаво Пойет пък бе изгонен от съдията след яростна реакция при третата и след това отменена дузпа.

Това бе голяма крачка за нидерландците, които имат два оставащи мача - у дома срещу Ирландия и като гост на Гибралтар. Гърция на теория също може да стигне до Евро 2024, но на практика задачата изглежда почти невъзможна, защото единствената им оставаща среща е домакинство на французите.

Всички резултати:
Група В: Гибралтар - Ирландия 0:4, Гърция - Нидерландия 0:1

Група F: Азербайджан - Австрия 0:1, Белгия - Швеция 1:1 (прекъснат)

Група J: Босна - Португалия 0:4, Исландия - Лихтенщайн 4:0, Люксембург - Словакия 0:1

Дир.бг