Българският национален отбор отстъпи с 0:2 на Албания в приятелска среща, която се игра на стадион "Еър Албания" в Тирана. Албанците доминираха през по-голяма част от 90-те минути и вкараха по едно попадение във всяко полувреме чрез Чазим Лачи и Ернест Мучи. Българският отбор игра по-добре през втората част с агресия и повече разнообразие, а в началото й резервата Христо Иванов пропусна да изравни от отлична възможност.

Така България продължава да бъде без победа през календарната 2023-а година и инкасира шесто поражение в осемте си мача досега. Само преди три дни в София и Литва победи "лъвовете" в Европейска квалификация от група "G" със същия резултат.

Преди първия съдийски сигнал домакините изненадаха с акапелно изпълнение на българския химн "Мила Родино", а агитката зад вратаря Митов вдигна плакат „Срещу модерния футбол“.

Селекционерът Младен Кърстаич направи доста промени и като подбор на хората, и като разположение на хората по терена. Лукас Петков, който по принцип е използван на фланга, днес застана като вътрешен халф с Илия Груев. Капитанът Кирил Десподов застана на върха на атаката, а не на крилото, където пък оперираха бързоногият Спас Делев и Георги Русев. Дебют направи с националната фланелка Станислав Иванов, който се появи в последните 15 минути на мястото на Лукас Петков.

В началните минути на срещата албанците владееха топката, но изстрели към българския вратар Димитър Митов нямаше. А първото положение за домакините дойде в 37-ата минута и то заради лошо изчистване на вратаря Митов. Той прати топката в краката на албански футболист, атаката продължи от ляво, Ернест Мучи стреля мощно през краката на Симеон Петров. Митов обаче спаси удара по земя.

В 36-ата минута най-опитният в българския отбор Спас Делев беше изнесен на носилка. Той удари лошо главата си при сблъсък за висока топка с Арлинд Айети и нямаше как да продължи, а парамедиците го обездвижиха.

Три минути преди края на първото полувреме Албания поведе в резултата и благодарение на грешка на българите. Мирто Узуни получи топката от ляво от Марио Митай, влезе в наказателното поле и опита прострелно центриране. Асани се сблъска с Валентин Антов и това заблуди вратаря на България, а от 2 метра Чазим Лачи нямаше как да сбърка – 1:0 за Албания. Веднага след гола българският отбор опита да реагира и направи две добри атаки чрез Минчев и Лукас Петков, но нямаше кой да нанесе удар.

През второто полувреме българският отбор изнесе играта по-напред и пред вратаря Стракоша стана малко по-интересно. В 55-ата минута българският отбор направи най-добрата си атака и тя дойде от дясно след чудесен пробив и пас на Виктор Попов към границата на наказателното поле. Там се случи Христо Иванов, който се освободи от опонент, но безкрайно неточното му и анемично изпълнение не представляваше какъвто и да е проблем за вратаря на Албания. Лукас Петков можеше да стреля от 13-ия метър само 120 секунди по-късно, но се забави и прати топката в тялото на Весели.

Но грешките в българския отбор отново костваха попадение. Патрик-Габриел Галчев елементарно позволи да му бъде отнета топката и пак нямаше никой в средата на терена, за да спре Ернест Мучи. Нападателят на Легия (Варшава) получи огромно празно пространство, нагласи си топката и от близо 20 метра я прати във вратата на Митов за втори път в мача. А минути по-късно Симеон Петров блокира нов опасен удар на Муя.

БТА