31-ото Европейско първенство по спортна акробатика за мъже, жени и младежи беше открито официално във Варна. Стартът на надпреварата в Двореца на културата и спорта беше даден от вицепрезидента на Европейска гимнастика Мишел Бутар и от българската легенда на световната гимнастика Йордан Йовчев.

"Скъпи приятели на спорта, за мен е огромно удоволствие да ви приветствам в България за Европейското първенство по спортна акробатика. От името на Българската федерация по гимнастика пожелавам успех на всички участници. Сигурен съм, че ще са насладите на страхотния форум във Варна. Благодаря на всички, които стоят зад организацията на това прекрасно първенство. Разбира се, пожелавам на българските състезатели да вземат медали, всички участници да се представят по най-добрия възможен начин. Пожелавам успех на всички", каза участникът на шест поредни Олимпийски игри, четирикратен олимпийски медалист и генерален секретар на Българската федерация по гимнастика Йордан Йовчев.

"Ние от Европейска гимнастика сме горди да приветстваме всички вас във Варна за 31-ото Европейско първенство. Благодаря на всички - гимнастици, треньори, съдии, членове на Техническия комитет и, разбира се, на ентусиазираните фенове. Благодарение на всички вас спортната акробатика продължава да се развива и да получава повече внимание. Насладете се на неповторимите моменти и запазете спомените от Варна завинаги", заяви вицепрезидентът на Европейска гимнастика Мишел Бутар.

Европейското първенство ще продължи до 22 октомври. Входът за зрители е свободен.

Състезатели от 21 държави участват в шампионата във Варна. Общо 105 акробати се включват в борбата за медалите на шампионата при мъжете и жените, а 144 при младежите. България е представена от общо 16 спортисти.

БТА