Прекратената в понеделник заради убийството на двама привърженици европейска футболна квалификация между Белгия и Швеция няма да се доиграе и резултатът след първото полувреме 1:1 е утвърден като краен. Това съобщи днес пресслужбата на УЕФА.

Двама шведски туристи, дошли за мача в Брюксел, бяха застреляни от ислямист преди началото на срещата, недалеч от стадион "Крал Бодуен", където двата отбора излязоха на терена. След като стана ясно каква трагедия е застигнала хората, шведският отбор поиска да се прибере в съблекалнята. Малко по-късно съдията обяви и край на срещата.

УЕФА уточни, че и двата отбора ще получат по една точка в таблицата за класирането. Така или иначе, срещата нямаше особено значение за крайния резултат, тъй като още преди нейното начало Белгия и Австрия си бяха осигурили предсрочно участие на Евро 2024 в Германия. Отборът на Швеция, който в момента има 7 точки, не може да се изкачи на по-високо от 3-ото място. Белгия е на върха със 17 точки, а Австрия е с 16 на2-ата позиция.

"За да се стигне до това решение, Изпълнителният комитет на УЕФА прецени, че е невъзможно да се доиграе мачът на другия ден, каквито са правилата. Това беше и основната причина, която водеше към подобно решение", се казва в становище на централата.

"Както Кралската белгийска футболна асоциация, така и Шведската футболна асоциация, предвид обстоятелствата, изрично изразиха желанието си да не играят оставащото време от мача и да смятат резултата на полувремето (1:1) за окончателен. Tака че ние сме се съобразили и с желанието на отборите", допълват от европейската футболна асоциация.

В часовете след инцидента Белгия увеличи до максимална степен сигурността в столицата, което направи още по-сложно желанието на УЕФА футболът да вземе връх над насилието.

Двамата шведи бяха застреляни от тунизиец, привърженик на групировката Ислямска държава, който след това публикува и видео в социалните мрежи. Атентаторът обяснява мотивите си, намерили подкрепа в своята идеология. 45-годишният Абдесалем Ласуед беше застрелян във вторник.

БТА