Новак Джокович и Карлос Алкарас си осигуриха нова битка, но тя няма да е за първото място в ранглистата или за титлата в някой турнир от Шлема, а за пари в Саудитска Арабия.

И двамата тенисисти приеха щедрата саудитска оферта да изиграят демонстративен мач помежду си в арабската страна в дните между Коледа и Нова година, точно преди да се отправят към Австралия.

По непотвърдена информация, става въпрос по 1 милион долара и за двамата, което си е солидна оферта за два сета с несъстезателен характер.

Сумата наистина е солидна, защото за триумфа си на "Уимбълдън" тази година Алкарас получ 3 милиона долара, но тук говорим за печелен на турнира от Шлема и финал срещу Ноле, който взе 1,5 милиона.

Демонстративният мач ще се играе пред 40 000 души, а част от програмата ще е и женски двубой между Арина Сабаленка и Онс Жабер.

Всичко това е част от големия план на Саудитска Арабия да стане и тенис дестинация. Сценарият включва приемането на АТР финалите до няколко години, а след това евентуално и Мастърс надпревара.

Офертата към Джокович и Алкарас едва ли щеше да бъде отказана от който и да е тенисист, но двамата веднага станаха обект на огромни критики в социалните мрежи, а причините са ясни.

Не е тайна какви са обвиненията към Саудитска Арабия, най-вече относно правата на жените, а сега критиките към двамата тенисисти са, че те затварят очите си за случващото се в страната, в която с удоволствие отиват да играят срещу солидна сума.

Подобен казус имаше и през 2018-а, когато Новак Джокович и Рафаел Надал щяха да играят мач в Саудитска Арабия, а тогава критиките бяха още по-жестоки, защото бе доста пресен случаят с убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското посолство в Истанбул.

Мач в крайна сметка нямаше, но сега не изглежда, че има причина Джокович и Алкарас да не играят пред 40 000 души срещу 1 милион долара за всеки.

Дир.бг