Кметът на Шумен Любомир Христов направи днес първа копка на бъдещия закрит плувен комплекс. Стойността на проекта е 8,234 млн. лв. без ДДС, но по-голямата част от сумата не е осигурена.

Кметът Христов заяви след церемонията, че в бюджета заложени 1,5 млн., с които да се започне изграждането на басейна, а останалите ще се търсят от държавата.

„Година и половина преди да започнем изграждането, ние проведохме срещи с МРРБ и Министерството на младежта и спорта. В момента правителството отделя средства за точно такива съоръжения. Едно от условията и изискванията е да има изготвен проект и обектът да е започнат. По този начин започнахме изграждането на река Енчова. За нея сме осигурили средства от нашия бюджет и очакваме средствата, които ще ни бъдат възстановени в размер на 5 млн. лв. Аз смятам, че следващият Общински съвет може да ги насочи за довършването на този закрит басейн“, каза Христов, като добави, че се надява и на съдействието на народните представители.

Припомняме, че по-рано тази година община Шумен проведе обществена поръчка и сключи договор с единствения кандидат – обединение „Аква Гарант 23“, в което влизат шуменската строителна фирма „Експрес гаранцион“ ООД и варненският специалист по басейните „Акватек“ ООД.

Фирмите имат срок за работа 11 месеца. „Надявам се да няма проблеми с финансирането и всичко да стане по план. Срокът е кратък, но ние сле свикнали с кратки срокове и се справяме“, каза шефът на „Експрес гаранцион“ ООД Валентин Вълев.

Новият плувен комплекс ще се строи до съществуващия открит басейн „Аква свят“. По проект той ще два басейна - голям с размер 33,3х25 метра и детски с размер 16х12,5 метра и дълбочина от 0,85 до 1,25 м.

ШУМ.БГ