35-годишен мъж с психично заболяване уби 71-годишния си баща в новопазарското село Зайчино ореше. За тежкото престъпление съобщиха на пресконференция днес директорът на ОД на МВР-Шумен Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов.

В 11,45  часа вчера в полицейското управление в Нови пазар дошла 64-годишна жена, която съобщила, че е притеснена за съпруга си, с когото от вечерта не може да се свърже по телефон. Мъжът живеел със сина си в Зайчино ореше, а майката ходела там през почивните дни.

Към адреса бил изпратен полицейски екип от Нови пазар. Униформените намерили 71-годишния мъртъв, а по тялото му имало множество травматични увреждания. Много бързо открили и задържали като заподозрян сина на жертвата. Мъжът страдал от параноидна шизофрения с биполярно разстройство на личността.  

„Картината, която се разкри пред нас в стаята, беше покъртителна. Това е зверско престъпление“, каза Орлин Куздов.

По предварителни данни престъплението било извършено предната вечер. Синът нанесъл на баща си повече от 20 тежки удара с юмруци и с тъп предмет, вероятно стол. Назначена е аутопсия, която ще покаже точната причина за смъртта.

Няма информация каква е конкретната причина за агресията на сина въпросната вечер. Убиецът отказвал да съдейства на разследващите.

„Данните сочат, че не си е пиел лекарствата“, каза старши комисар Георги Гендов.

Задържаният е криминално проявен. Разследван е за притежание на наркотични вещества и техни аналози, за блудство, за кражби. Осъждан е за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества.

В момента убиецът е задържан с прокурорско постановление за 24 часа. Предстои да бъде изпратен в специализирано заведение за психиатрично изследване. Там може да остане не повече от 60 дни.

„Ако се съберат доказателства, че той не може да разбира свойството и значението на действията си и да ръководи постъпките си, делото ще бъде прекратено и ще бъде изпратен за прилагане на принудителни медицински мерки, които се вземат от Районния съд. Продължителността на тези мерки може да е много дълга, може да е завинаги“, заяви прокурор Куздов.

Той гарантира, че каквото и да покаже психиатричната експертиза на убиеца, прокуратурата ще направи всичко необходимо той да не се върне на свобода в обществото. 

ШУМ.БГ