Люис Хамилтън призова за по-стриктен контрол във Формула 1. Причината - той беше дисквалифициран от Гран при на САЩ заедно с Шарл Леклер (Ферари) заради нарушение на изискванията.

Пилотът на "Мерцедес" загуби второто си място, а Леклер беше дисквалифициран от шестото, тъй като в болидите и на двамата бяха износени дървените контролни планки, сложени на пода, което е нарушение на правилника.

И двата отбора приеха наказанието и заявиха, че не са имали достатъчно време за подготовка заради това, че имаше само една тренировка, тъй като се проведе и спринт.

Хамилтън посочи, че само четири от общо 15 финиширали болиди са били проверени за подобно нарушение. Той заяви, че е имало и други, които са щели да бъдат наказани, ако бяха проверени.

"Тествали са четири болида, 50% не са минали проверката. А имам информация, че други също са били в нарушение, но на тях им се размина. От различни източници чух, че много болиди, които не са били проверени, също не са отговаряли на правилата. Състезавам се от 16 години, имало е много сценарии, в които някой се измъква, а друг е наказан, защото не е имал късмет и е бил проверен. Трябва да има по-добра структура за проверки, за да е честно", каза Хамилтън преди Гран при на Мексико.

Другите два проверени болида бяха на Макс Верстапен (Ред Бул) и Ландо Норис (Макларън).

Дир.бг