Григор Димитров бе емоционален и на пресконференцията след финала на Мастърс турнира в Париж, загубен от Новак Джокович с 4:6, 3:6.

Още на корта българинът се разплака и се наложи да бъде успокояван от сръбския №1, който в това време даваше шампионското си интервю на няколко метра.

Час по-късно първата ракета на България застана на пресконференция срещу репортерите и обяви:

"Трябва да остана позитивен и да гледам по този начин напред. Беше невероятна седмица, исках да направя силен край на сезона и го направих. Спечелих големи победи и това е позитивната страна.

Естествено, днес бях емоционален... Трудно е да събереш в думи емоциите си. Плаках, защото много исках тази титла! И когато не се случи...

Аз си знам през какво минах в последните месеци на корта и извън него, затова и бяха сълзите след края. Но това бяха сълзи не само на тъга, а и на щастие. Аз съм човек като всички останали, никога не е забавно да загубиш финал...

Като игра последните месеци са много позитивни и бях близо до това да ги завърша с тази титла, за която мечтаех.

Аз самият не се представих в най-силната си светлина в този мач, сервисът ми не вървеше, не успявах да вдигна нивото в определени моменти... А и Новак в такива мачове, е невероятен. Въпреки, че днес не бе в най-доброто си физическо състояние. Той е различно ниво на финали, това е най-голямото предизвикателство в тениса. Успява да изкара максимума от себе си, независимо в какво състояние е."

Репортер го попита за това, че има видими белези и статистически показатели за сравнения между 2023-а и 2017-а при Григор, а онова бе най-силната година в кариерата му с 4 титли и място под №3 в световната ранглиста. Отговорът на Димитров:

"Нещата са позитивни в момента, но доста различни от тогава. Сега едва ли мога да анализирам и да говоря много по тази тема, не съм мислил по нея. Знам обаче, че съм гладен за успехи, искам да съм в тази позиция от днес - да играя финали. Когато започна на турнир, искам да направя максималното. През последните седмици имаше доста мачове, които изглеждаше, че няма да завършат добре за мен, но излизах от тези ситуации и печелех. Има малки детайли, които още трябва да подобрявам, но нещата изглеждат позитивно."

Друг въпрос бе за променения му начин на подготовка за мачовете.

"Напоследък просто оставям телефона настрана за някакво време, излизам повече на разходки и отделям време за себе си, за вътрешния си свят - отвърна българинът. - Естествено, диетите, сънят и всичко останало - те са задължителни за един атлет. Има много неща извън корта, които са част от нашата работа. Никога не бива да забравяш за себе си и вътрешния си мир."

dir.bg