Националният селекционер на България по футбол Илиан Илиев говори на стадион "Дубочица" в Лесковац преди последната Европейска квалификация в група "G". Българите излизат утре като гости на Сърбия с амбицията да запишат първа победа за кампанията и годината, тъй като подобен лош резултат не се е случвал от много време.

Илиев се върна на неприятните сцени преди и по време на мача с Унгария (2:2) в четвъртък, както и очерта личните си амбиции. Той иска да повиши самочувствието на отбора и да изгради нов, разпознаваем стил на тима. Сърбия посреща България утре от 16:00 часа.

"Нещата, които се случиха, не са добре за никой, който е свързан в българския футбол. Единственото позитивно е, че в четвъртък показахме първата крачка от това, което искаме. Искам да покажем характер и може да се получат нещата в бъдеще. Футболът остана на заден план. Да не се връщаме назад. Всички знаехме, че е мирен протест, но после се разбра, че е преминало в нещо не толкова мирно. Съжаляваме всички, които сме свързани с българския футбол", заяви Илиев по повод инцидентите в столицата.

Имаше въпрос и дали "ако са знаели той и футболистите в съблекалнята какво се случва по улиците, са щели да излязат за мача с Унгария". "Всички теории, които започват с ако, са спекулации. Вероятно се чака отговор, който би задоволил повечето хора, но това е Европейска квалификация. Мисля, че преди мача нямаше нищо. Това "ако" предполага спекулации".

"Всички познаваме отбора на Сърбия и това е не е куртоазия – футболисти от световна класа.  На Европейското могат да направят много големи неща, ако се класират. Това което искам е, да играем по същия начин – с характер и да покажем, че сме живи. Както го направихме в мача с Унгария. В такива ситуации отборът ни може да израсне, защото играхме доста време и с човек по-малко, при негативен резултат. Надявам се утре по същия начин да е нашето поведение".

Попитан какво е оръжието, на което ще заложи, той каза: "Да сме по-спокойни. Много хора очакваха да имаме лош резултат с това, което се случи. Бяхме на минута от първа победа. Психологически малко може да ни ефектира. Но искам да си остави всеки егото извън терена и да даде максимума от себе си. Срещу Унгария бяхме в огромни периоди без топка, сега Сърбия очаквам да е същото. Това е отбор, който може да държи топката".

Предвид класата на противника, Илиев получи въпрос дали ще бъде доволен на точка утре: "Равният е част от играта, но с тази точка няма да се класираме. Искаме да победим, да поставим лице за напред, да се отбраняваме и да атакуваме правилно. Добре е да печелим, но да се опитваме да имаме стил и да сме разпознаваеми като отбор. Не е приятно един национален отбор да е без победа. Миналия мач се опитахме, сега ни очаква отново рутиниран противник от световна класа".

Физическото състояние на българските футболисти винаги е било проблематично, когато се съберат два мача един до друг. За утре треньорът на Черно море (Варна) смята: "Сърбите играха със 7-8 човека без много практика в Белгия. При нас имаме два варианта – да направим някои ротации, или да напарвим само наложителните промени и постепенно да ротираме. Не сме избрали, може да е някъде по средата. В първия мач показаха едно добро физически лице. Явно те са работили добре в клубовете си", завърши Илиев.

БТА