Техническият директор на Българския футболен съюз Георги Иванов коментира равенството със Сърбия (2:2) и намекна, че се задават интересни новости в методиката на родния футбол. Ето избрано от анализа на Гонзо пред медиите след мача в Лесковац:

"Да поздравим футболистите и треньорския екип за начина, по който и в двата мача подредиха отбора като игра. Смятам, че особено първия мач с Унгария, имахме малшанс в последната секунда.

Но отборът показва потенциал, показва различно лице от това, което показа на мача с Литва в София, защото аз от една година го повтарям. Някои хора не го виждат този потенциал, но това са млади момчета, на които им трябва време, за да можем да направим един наистина силен национален отбор.

Не искам да говоря против предишния треньор Младен Кърстаич, но Илиан промени схемата. Това е една от причините за разликата в играта. Българските отбори играят в схема с четирима защитници и когато те идваха в националния за три дни трябваше да се променя цялото мислене, всичките навици, които трупат в клубовете, да се променят.

Илиан Илиев намери по-правилния начин, по който да подреди отбора и това показват резултатите и играта.

Много неща от това, което правим в детско-юношеските школи - защото ние сме стигнали до извода, че за да променим нивото на играчите, по друг начин да изглежда националният отбор, трябва да работим в детско-юношеските школи.

За да помогнем на тези момчета да се развият. Затова говорим за единна методика, за философия. След 10 дни ще представим нещо като учебник или както искате го наричайте - на 8-и декември, ще видите нещо, което не се е правило в България. То е препоръчително за клубовете, не е задължително.

Много е трудно да накараш частни фирми да го спазват, да работят по твоя начин, защото клубовете са такива - частни фирми. Не можеш да им го наложиш."

Dir.bg