Шахматистките на България стъпиха на европейския връх за първи път в историята. 

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева спечелиха Европейското отборно първенство при дамите, което се проведе в Будва, Черна гора.

Родните шахматистки не загубиха нито един от деветте си мача по време на турнира, като по този начин донесоха първо отличие на България от отборно Европейско първенство във вече 65-годишната история на този формат.

След ремита срещу Унгария и Швейцария, както и победи над Турция, Испания, Сърбия, Азербайджан, Франция и Полша, родният тим се нуждаеше от победа днес над първите поставени и действащи световни шампионки от Грузия.

Това стана факт с резултат от 2,5:1,5, което прати женският ни шахмат на европейския връх.

България завърши първенството с общо 9,5 точки, 0,5 пункта повече от Азербайджан, който остана със сребърните отличия.

Днес първа своята партия завърши Нургюл Салимова, която направи реми с Нино Бациашвили.

Двете доста набързо направиха по 18 хода, след които си стиснаха ръката на реми, с което донесоха по 0,5 точки на своите отбори.

Втора партията си завърши бившата световна шампионка Антоанета Стефанова, която на първа дъска победи Бела Котенашвили.

Стефанова игра с белите фигури, като на 31-ия си ход успя да приключи партията.

На четвърта дъска обаче ситуацията не се разви добре за българския тим, защото Белослава Кръстева загуби партията си от Самоле Мелиа.

Голямата драма се разигра на третата дъска в партията между Гергана Пейчева и Лела Джавакишвили.

Предвид очертаващата се победа на Азербайджан с 3:1 над Сърбия в другия мач, Пейчева трябваше задължително да спечели, а в даден момент от срещата нещата не изглеждаха оптимистично, когато компютърът предвиждаше 80:20 шанс в полза на грузинката.

Гергана Пейчева обаче успя да обърне нещата на дъската в своя полза, като показа изключителна непримиримост и след над петчасова партия накара Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход и така донесе на България европейската титла.

Дир.бг