Чехия не изневери на себе си и се класира за осми пореден път на Европейско първенство.

От 1996-а насам и първата поява на Чехия като самостоятелна страна на голям форум, националният тим не е изпуснал шампионат на Стария континент.

Вчера чехите победиха Молдова с 3:0 в директния сблъсък за Евро 2024 и свършиха своята задача в Оломуц, но ситуацията в самия отбор не бе особено празнична.

Решителната европейска квалификация бе предшествана от скандали, след като трима национали бяха изхвърлени от състава в навечерието на мача, след като бяха снимани от фенове как пият алкохол и се забавляват в дискотека.

Отделно целият квалификационен цикъл бе белязан от напрежение и серия колебливи мачове, като местните медии вече отчетоха, че единствено слабата група с Албания, Полша и Молдова е помогнала на чехите да се доберат до Европейското.

На фона на всичко това, час след класирането за Евро 2024, вместо да празнува и да прави планове за шампионата в Германия, националният селекционер Ярослав Шилхави подаде оставка.

Той излезе пред медиите и обяви, че той и екипът му са взели решението още преди решителните квалификационни мачове, независимо от техния изход.

"Щастливи сме, че класирахме Чехия на Европейско. Но с екипа ми решихме, че няма да продължим работа на поста. С незабавната си оставка даваме достатъчно време на хората във федерацията да намерят наши заместници и пожелаваме успех на отбора", заяви Шилхави.

Шилхави застана начело на чешкия тим през 2018-а и води родината си на Евро 2020, но сам се отказва от възможността да го направи и на Евро 2024.

А скандалите в чешкия тим продължават, независимо от щастливата развръзка в тези квалификации.

Дир.бг