Европейските отборни шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и треньорът Петър Арнаудов се прибраха в България след големия успех, постигнат в Будва. Гергана Пейчева замина за САЩ след триумфа.

Те бяха посрещнати с цветя лично от премиера Николай Денков, както и от десетки почитатели.

Момичетата бяха категорични, че все още не осъзнават какво са постигнали, но подчертаха, че това е станало без държавни финанси. И си поставиха за цел номер 1 олимпийската титла догодина.

    "Отборното е по-сладко в момента, защото това е споделен успех, сподели капитанът на тима ни Антоанета Стефанова. - Искам да благодаря на българската федерация - Милен Василев, Георги Градев и Калоян Матев всички, които повярваха в нас и ни финансираха. Искам да кажа, че постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на всички, които направиха този успех възможен. Всяка титла е важна. В момента съм щастлива, че този успех е на целия отбор, на тези прекрасни момичета, които имат цялото бъдеще пред себе си. Успяхме за кратко време да се сплотим като екип, като отбор. Желанието ни за победа и раздаването докрай беше ключовият момент. Едно такова състезание е дълго и тежко, минава се през всякакви моменти", каза капитанът на тима Антоанета Стефанова.

 "Работихме в екип. Антоанета ни даваше спокойствие. Допринесе доста със своя опит. Аз все още не мога да осъзная какво се случи. Не сме спали, прибираме си. Все още не съм го осъзнала", каза от своя страна Белослава Кръстева.

    "Ние играхме миналата година в Индия същия отбор без Антоанета и там се усещаше липсата й. Радвам се, че сега бяхме водени от нея. За нас винаги е радост да се учим от нейния професионализъм. Не знам дали имаше очаквания преди последния кръг. Предстоят ни още много турнири. От моя резултат също съм много доволна и това ми дава мотивация", заяви Нургюл Салимова.

    "Следващата цел е следващата година олимпийска титла. Сега ще гоним олимпиадата. Последният път се класирахме девети. Това е млад отбор, те сега започват. Млади, умни, амбицирани и мотивирани. Ние бяхме много щастливи. Беше доста драматично. Последната партия претърпя много обрати", сподели пък треньорът Петър Арнаудов.

Дир.бг