Хърватия стана последният отбор, който си осигури директна квота за Евро 2024.

Балканците имаха нужда от задължителна победа в домакинството си на Армения и в крайна сметка я постигнаха - 1:0 с гол на Анте Будимир в края на първата част, който класира родината си на седми пореден голям форум. Така Хърватия завършва на второ място в група D, от която втората квота беше ясно, че е за Турция.

Въпреки че комшиите играеха само за честта си срещу Уелс, измъкнаха 1:1 като гости след спорна дузпа и така пречупиха мечтата на "драконите" за директна квота, но все пак шанс за островитяните има - през баражите.

В група В пък всичко беше ясно, след като фаворитите Франция и Нидерландия вече си бяха осигурили място на Евро 2024.

"Петлите", които преди 3 дни счупиха всички рекорди с 14:0 срещу Гибралтар, имаха сериозни трудности в сблъсъка си с Гърция. Рандал Коло Муани изведе Франция напред, но домакините само в рамките на 5 минути през втората част обърнаха резултата чрез Бесетас и Йоанидис. В 73 минута обаче Фофана изравни за крайното 2:2, с което Франция не успя да запази 100-процентовия си актив от победи.

Колкото до Нидерландия - тимът на Куман нямаше никакви проблеми срещу Гибралтар и спечели с 6:0. "Лалетата"играха с голяма част от резервите, но и това бе предостатъчно за успешен край на квалификациите. Франция завършва на върха с 22 точки, а Нидерландия е на второто място с 18.

 

В група I пък единствената интрига беше кой ще завърши на първо място. Там в крайна сметка финишира Румъния, след като в последния мач спечели с 1:0 като домакин на Швейцария и остана недостижим.

"Кръстоносците" пък също поемат към Евро 2024.

В останалите два мача Израел би Андора с 2:0 и финишира трети, а четвъртото място е за Беларус след 1:0 като гост на Косово.

Дир.бг