Мачовете от квалификационните групи за Европейското първенство в Германия през следващото лято приключиха, а 21 от 24-те участника вече са ясни.

Към домакина Германия, който съвсем логично имаше гарантирано място на турнира, се присъединиха още 20 тима - първите два в класирането на всяка от десетте групи.

Подредени по мястото им в световната ранглиста, това са: Франция, Англия, Белгия, Португалия, Нидерландия, Испания, Италия, Хърватия, Швейцария, Дания, Австрия, Сърбия, Унгария, Шотландия, Турция, Чехия, Румъния, Словакия, Словения и Албания.

Останалите три участника ще бъдат излъчени чрез баражи през месец март. В баражите участват общо 12 отбора, разпределени в три потока по четири тима, като всеки поток се състои от полуфиналите в един мач и финал.

В първия поток Полша ще играе срещу Естония, а на финал ще срещнат победителят от мача на Уелс срещу някой измежду Финландия/Украйна/Исландия.

Във втория поток Израел ще посрещне някой измежду Финландия/Украйна/Исландия в единия полуфинал, а в другия Босна също ще посрещне някой от трите тима, чието място ще бъде разпределено чрез жребий.

В третият поток Грузия посреща Люксембург в единия полуфинал, докато Гърция посреща Казахстан в другия.

От класиралите се вече отбори дебютанти няма, като с най-малко участия са Албания и Словения, които за втори път в историята си ще бъдат част от Европейско първенство.

Евро 2024 ще отбележи някои значими завръщания, като това на Сърбия. Западните ни съседи за послед участваха на шампионат на Стария континент преди 23 години, като подобна е ситуацията и със Словения.

Албания и Румъния се завръщат за първи път след 2016-а, докато всички останали отбори бяха част от Евро 2020.

Освен това вече има яснота и около урните за отделните групи на Евро 2024, които ще бъдат изтеглени на 2 декември в Хамбург.

То е формирано на база на класирането в квалификационните групи, а ето как изглеждат отделните урни.

Урна 1: Германия, Португалия, Франция, Испания, Белгия, Англия

Урна 2: Унгария, Турция, Румъния, Дания, Албания, Австрия

Урна 3: Нидерландия, Шотландия, Хърватия, Словения, Словакия, Чехия

Урна 4: Италия, Сърбия, Швейцария, Победител бараж 1, Победител бараж 2, Победител бараж 3.

Dir.bg