"БФС не е премествал или затварял мача. БФС носи отговорност за случващото се на стадиона, но не и извън него".

Това обяви президентът на БФС Борислав Михайлов пред парламентарната спортна комисия, предаде БГНЕС.
 

"Да се търси вина от БФС за ескалацията на напрежението по време на протеста е недопустимо. Отговорност би трябвало да се търси от организаторите на протеста и институцията, която е позволила неговото провеждане, въпреки всички сигнали за масови безредици, както и от провокаторите, които подстрекаваха футболните фенове. БФС не може да се превръща в изкупителна жертва, че някой е планирал платен протест ", допълни той.

"Тук съм дошъл като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне. Очевидно никой не го интересува фактологията. Различно се тълкува от всеки или от всички тази дълга кореспонденция. Тук никой не иска фактите, а иска да има жертва и жертвата е ясна. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен", каза Михайлов.

"Аз съм изкупителна жертва от едни хора, които неистово искат да станат шефове във футболния съюз. Има други хора зад тях, които ги финансират и съответно тези, които превърнаха този мирен протест в немирен, и това са хулиганите. Аз съм горд, че успяхме да спасим човешки животи, въпреки целия натиск. Решението не е БФС, а на УЕФА. Не може след всеки протест някой да подава оставка", каза още Михайлов, който допълни, че не е имало политически натиск към БФС в навечерието на двубоя.

Михайлов и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отговарят на въпросите на депутатите от комисията днес във връзка със злополучния мач с Унгария от миналия четвъртък. "Вчера изпратихме цялата хронология, там е описано всичко. Цялата комуникация идва от сведение от компетентните органи в България, от Фейсбук страници, от изследване на проблемите в сигурността за този мач в България от страна на УЕФА, тъй като се очакват над 3500 фена в България, и от крайнодесни фракции в Унгария. Имаше хиляди публикации, интервюта, изпратени писма, включително и до министъра на спорта", добави Михайлов.

Първоначално мачът трябваше да се играе на Националния стадион в София. В последствие обаче от УЕФА препоръчаха да се играе в Пловдив заради оценката за безопасността в доклад на СДВР.

Днес.бг