Когато жребият за групите на Лигата на конференциите бе изтеглен на 1 септември, всички в Лудогорец бяха категорични, че с оглед опонентите, преминаването във фазата на елиминациите е задължително.

Четири двубоя от групата вече изминаха, а Лудогорец до голяма степен държи съдбата в своите ръце, защото се очертават два решителни мача, първият от които е тази вечер.

От 22 часа наше време разградчани гостуват на Спартак (Търнава), като мачът ще може да следите на живо с Dir.bg и да наблюдавате по MAX Sport 3 HD.

Ситуацията към момента е следната: Фенербахче е лидер с 9 точки, датският Нордселанд има 7, Лудогорец е трети с 6 пункта, а Спартак е на дъното със само една спечелена точка.

По същото време тази вечер Нордселанд посреща Фенербахче, а за Лудогорец ще бъде фундаментално турците да оправдаят ролята си на фаворит и да спечелят, което също така ще ги прати в следващата фаза, при това като лидер в групата, което в този турнир гарантира един елиминационен кръг по-малко.

Ако Фенербахче вземе мача си в Дания, то независимо от срещата между Спартак и Лудогорец в Търнава, всичко между родния шампион и Нордселанд ще се решава в Разград след две седмици. Впросът обаче е в какви изходни позиции ще бъдат два тима преди мача.

Именно заради това днешният мач може да е също толкова решителен за Лудогорец, защото победа над Спартак значително може да промени картинката в групата.

Ако Лудогорец влезе с точка или две аванс пред Нордселанд в последния мач, това ще означава, че дори и реми върши работа на родния тим. Ако пък точките са равни, ремито ще е в полза на датчаните заради онова 7:1, което води до по-добър актив в директните двубои, ако се стигне до равни точки. 

Лудогорец ще има своите шансове дори и Нордселанд да спечели, но този път и разградчани трябва да спечелят срещата си, за да влязат в решителния мач с точка зад съперника си. През цялото време оставяме Фенербахче извън сметките, защото ако не днес, то по всяка вероятност турците ще довършат своята задача във финалното си домакинство срещу Спартак през декември.

Преди два месеца Лудогорец стартира груповата фаза с категорично 4:0 над словаците, постигнато с четири попадения в рамките на само едно полувреме.

Мач, в който нямаше съмнение кой е по-класният и качествен тим на терена. Съмнение на хартия няма и днес, но все пак в такава фаза на европейски мач няма нищо общо между домакинството и гостуването на даден тим.

Освен това Спартак показа друго лице преди 20 дни в Дания, където словаците направиха 1:1 на същия терен, на който Лудогорец загуби с рекордното и унизително 1:7.

Именно заради това се очаква двубоят в Търнава да е изключително труден, но позитивното в случая за Лудогорец е, че ако Фенербахче не загуби в Дания, то всичко ще се решава в Разград и дори загуба в Словакия няма да е фатална.

Лудогорец отпътува за Словакия без двама национали в лицето на Спас Делев и Иван Йорданов, а друг факт, който обърка програмата на родния шампион бе снежния капан, блокирал цялата страна.

Именно заради снега Лудогорец трябваше да играе срещу Славия ден по-късно, което означаваше и ден по-малко за почивка. Тежък мач на тежък терен, а на всичкото отгоре и загубен, което няма как да няма своите отражения върху състава.

Търнава също така е противоречиво място за родния футбол.

През 1989-а ЦСКА гостува там на Спарта (Прага) в мач от КЕШ, като макар Костадинов и Стоичков да дават комфортен аванс на "армейците", Спарта успява да изравни в последните 15 минути на срещата.

Все пак ЦСКА печели реванша с 3:0 и продължава към четвъртфиналите, където отпадан с 1:4 общ резултат от Марсилия.

През 2006-а Търнава посреща нов мач, в който роден гранд гостува на тим различен от Спартак. Тогава Левски среща словашкия Артмедия в мач от 1/16 финалите на Купата на УЕФА и успява да спечели с гол на Емил Ангелов в самото начало на двубоя, а с 2:0 в София "сините" безпроблемно продължават напред.

Пет години по-късно обаче Търнава се оказва кошмарно място за Левски, този път срещу местния тим. След 2:1 за "сините" в София, родният тим отива да довърши задачата на словашка земя, като макар да повежда рано, губи мача с 1;2, а след това при дузпите отпада от Европа.

През 2019-а загуба там допуска и пловдивският Локомотив, но пък тя е доста щастлива. 3:1 за словаците, но след победа от 2:0 за Локо на "Лаута", родният тим продължава напред с все още важящото правило за гол на чужд терен.

Тази вечер мачът на Лудогорец може би няма да е толкова решителен, но той при всички положения ще предопредели кой измежду разградчани и Нордселанд ще има по-големи шансове да продължи напред в групата.

Дир.бг