Арсенал се измъкна по най-драматичния възможен начин - 4:3 на терена на Лутън, с гол в седмата минута на добавените шест след 90-те. И вече има аванс от пет точки на върха в Англия, а ние видяхме поредния мач-класика от най-силното първенство на планетата.

Скромният клуб от градчето, което у нас знаем добре с летището, на което кацат куп полети от България, играе дебютен сезон в историята на Висшата лига, създадена през 1993-а. Лутън е най-големият възможен аутсайдер в елита на английския футбол, но ето, че в стил Роки се изправи срещу гранда от Лондон.

В състава на гостите има играчи като Деклан Райс - купен за 100 милиона лири от Уест Хем през лятото. Целият състав на Лутън не струва толкова. И ето, че точно Райс вкара в 97-ата минута с глава и донесе ценната победа, която може да има голямо значение за битката за титлата.

Арсенал поведе в 20-ата минута с гол на Габриел Мартинели. Но Габриел Ошо изравни само пет по-късно. Друг бразилски национал от гостите - Габриел Жезус, даде аванс в 45-ата и изглеждаше, че нещата са си по местата.

Но Лутън просто отказваше да се предаде. Илайджа Адебайо и Рос Баркли обърнаха резултата до 3:2 с два бързи гола, за които голяма вина има вратарят на Арсенал Давид Рая.

Кай Хаверц изравни в 60-ата минута и водачът в класирането натисна мощно да търси победата.

Съдията Сам Барот посочи 6 добавени минути минимално време, но пусна и още един фаул за Арсенал в седмата, а след него гостите разиграха, Йодегор центрира и Райс вкара за 3:4.

Радостта след гола, събрала резерви, мениджъра Артета и всички от щаба му, издава колко ключови са трите точки.

С тях Арсенал има вече 36 и води с пет пред Ливърпул, който в сряда гостува на Шефийлд Юнайтед. Манчестър Сити има 30, а в сряда ще играе на терена на Астън Вила (четвърти с 29 точки).

Лутън е с 9 точки, току над зоната на изпадащите, на 17-а позиция.

В другия мач във вторник Уулвърхемптън би Бърнли с 1:0 на свой терен. "Вълците" са 12-и с 18 т., а загубилите гости са предпоследни със 7.

Дир.бг