Победата на най-добрия български тенисист Григор Димитров над Даниил Медведев във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" бе класирана на престижното шесто място сред десетте най-добри мача за 2023 година в класацията на "Евроспорт".

Димитров се наложи над най-добрия руски състезател с 6:3, 6:7 (4), 7:6 (4), а след това стигна и до финала на турнира, загубен от Новак Джокович.

"Григор Димитров е магьосник. Често го забравяме, но той ни го напомня понякога. Българинът озари "Мастърс" в Париж с класата си. Неговият апогей бе дуелът срещу Даниил Медведев, при който бе в целия си блясък. Освен традиционните си атрактивни отигравания, сред които и воле от бекхенд с невероятен плонж, Димитров доказа, че изключителна тактическа грамотност (особено при слайсовете) и психическа устойчивост, което бе рядко при него. И ако театърът на Медведев с публиката в край на втория сет му коства загубата в тайбрека, то устоя в решителната част. Нито пробивът, който допусна при 5:3, когато сервираше за мача, нито шестте пропуснати мачбола - при единия от които имаше разменени 47 удара - не го отклониха от плана му. При седмия мачбол бе голямото му ликуване", написа авторът на материала Максим Батистела за българския ас.

За най-добър мач на годината за 2023 е определен от "Евроспорт" финалът на "Уимбълдън", в който испанецът Карлос Алкарас надигра Новак Джокович с 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4.

Под номер две е двубоят, в който този път Джокович печели срещу Алкарас на финала на "Мастърс" в Синсинати - 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4).

А на трето място е успехът на италианеца Яник Синер над Алкарас (той участва и в трите най-добри мача) на полуфинала в Маями с 6:7 (4), 6:4, 6:2.

Сред останалите мачове в десетката е победата на Стефанос Циципас (Гърция) над Анди Мъри (Шотландия) в пет сета във втория кръг на "Уимбълдън", успехът на Александър Зверев (Русия) над Яник Синер на осминафиналите на Откритото първенство на САЩ, победата на Анди Мъри над Танаки Кокинакис (Австралия) във втория кръг на Откритото първенство на Австралия, Яник Синер, който се наложи над Джокович в групите на Финалния турнир на АТП, успехът на французина Гаел Монфис над аржентинеца Селастиан Баес в първия кръг на "Ролан Гарос" и победата на руснака Андрей Рубльов над Хоргер Руне (Дания) на осминафиналите в Австралия. 

БТА