Огромен скандал в българско участие избухна в испанския футбол, като са замесени международен наркокартел и група за мокри поръчки.

Местните медии информират, че е арестуван Иво, известен повече с прякора си "Ел Булгаро". Той е изнудвал за 500 000 евро местния футболен гранд Севиля, а освен това е бил начело на престъпна структура от над 100 човека. Името на бандата е Ромпекостияс (Костотрошачите, б.а.).

Според телевизия "Телесинко", Иво е сред най-опасните престъпници в страната, като е заловен в къща в Мадрид след жалба от футболния клуб. От Севиля се оплакали, че той ги изнудва за 500 000 евро.

Причината - през 2019 година клубът получава аванс, за да участва в предсезонно турне в Мексико. Това обаче в крайна сметка не се случва, но от клуба задържат капарото и отказват да го върнат. Затова Ел Булгаро привиква едни от директорите на Севиля и го заплашва, че говори от името на мексикански наркокартел, като настоява сумата да бъде преведена веднага.

Освен Иво, арестувани са още четирима, сред които и адвокат.

Местните медии припомнят, че българинът от турски произход от години живее в Испания, като беше обект на разследване за укриване на 1 милион евро данъци.

Името на Иво Българина нашумя през 2016 г., когато се твърдеше, че искал да организира обира на тотомилионерката Гошка. За Ел Булгаро се знае също.че притежава бар, а в досието му има обвинения за побои, наркотрафик и лихварство.

През 2018 г. вестник "Ел Мундо" му посвещава специален и любопитен материал. Оказва се, че Иво си е купил орден и вече маркиз и е получил Имперския орден на Карл V, връчен през ноември 2015 г. от Испанското хералдическо дружество на тържествена церемония в самия замък Алкасар де Сеговия.

Според отдела за специализирани и насилствени престъпления на Националната полиция, Иво Ел Булгаро има двойници, за да избегне арест в квартал Монклоа, където той притежава нощния клуб. Той е разследван и за подкупи на местни полицаи.

След жалбата от Севиля обаче местната полиция успява да го приклещи и в крайна сметка е арестуван.

Дир.бг