Новият сезо 2024 във Формула 1 отново ще бъде с общо шест спринтови надпревари в хода на сезона.

Практиката със спринтовете, които се провеждат ден преди истинското състезание в съкратен вариант, бе изпробвана през 2021-а, като през изминалия сезон 2023 тя се утвърди с общо шест подобни надпревари.

Това ще бъде така и през следващия сезон, но организаторите търсят все по-различни начини, с които да направят съботния спринт по-интересен, а редица радикални промени ще бъдат обсъждани на следващото заседание на ФИА.

Към момента е ясно, че шест от 24-те напдревари ще имат съботен спринт, като това ще се случи в Китай, Маями, Австрия, Тексас, Бразилия и Катар.

Една от приетите промени бе, че спринтът отново ще се състои в събота, но преди квалификацията за същинското състезание. Самата квалификация за спринта ще бъде в петък.

През сезон 2023 същинската квалификация за неделното състезание се провеждаше в петък, а събота бе ден изцяло посветен на спринта.

Сега нещата ще се променят, защото в събота пилотите ще имат кратко спринтово състезание, а няколко часа по-късно ще трябва да минат и през квалификация, която в много случаи може да се окаже далеч по-важна и от самия спринт, който носи точки, но далеч по-малко от тези в състезанието.

Радикална промяна, която все още не е приета, но най-вероятно това ще се случи съвсем скоро, е свързана с изпробването на системата за обратен ред на стартовата решетка.

Това ще се случи само и единствено в спринтовите състезания, където най-бързия пилот в петъчната квалификация ще тръгне от последното място, а най-бавният ще започне първи.

Подобно нещо със сигурност няма да се приеме добре от водещите отбори, но пък ФИА от доста време говори за нещо подобно, а въпросните спринтове изглеждат като отличен момент да се тества този експеримент, защото все пак говорим за само 6 от общо 24 състезания.

дир.бг