Археологическият музей във Велики Преслав е с два одобрени проекта от сесията на  Министерството на културата за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии.

С близо 30 хил. лв. музеят ще обнови фондохранилищата си и ще изработи нов интериорен дизайн на централна експозиционна зала.

Това съобщи на пресконференция директорът на Археологическия музей д-р Александър Горчев.

"В хранилищата, където са археологическите находки, ще се поставят влаго и прахоуловители, ще се подобри климатичната система. Ще се монтират и нови стелажи и съоръжения, на които да се съхраняват постоянно увеличаващите се археологически ценности. В момента музеят разполага с над 35 хил. паметници на историята. Освен това, пространствата във фондохранилищата ще се организират така, че да се създадат добри условия за работа на археолози, историци, учени” обясни Горчев.

Директорът на музея допълни, че работата по фондохранилищата вече е започнала с измазване и боядисване на помещенията. Проектът е на стойност 29 858 лв. и ще се изпълни в рамките на 6 месеца.

Другата новост в музея ще е интериорният дизайн на централна експозиционна зала. Дейностите също ще се финансират с 9 936 лв. от Министерството на културата

Централната експозиция ще е с изцяло нова визия. Идеята е представянето на археологическите находки да се доближава максимално до местата, където са открити и интериорът, който вероятно е представлявал Средновековен Преслав.

“Предисторията за този проект е свързана с проект на нов дизайн на преддверието на Съкровищницата, който ще реализираме в началото на следващата година. В централната експозиция ще се запазят основните елементи с всичките нейни раздели, но оформлението, начинът на осветяване и позициониране на обектите ще е различен. Това е 1-ият етап от обновяването. Ще кандидатстваме и по други проекти, за да реализираме и други идеи за по-добро представяне на експозицията”, допълни Александър Горчев.

Той каза още, че 2023 г. е била добра за музея в Преслав. Със спечелени и изпълнени проекти Археологическият музей е получил допълнително финансиране с близо 120 хил.лв. Увеличил се е и броят на посетителите, като до октомври те са надхвърлили 30 000 души.

“Имаме ръст от 50% на хората посетили експозициите ни в сравнение пандемичния Ковид период. В края на 2020-та посетителите бяха около 16 000. През 2021 те се увеличиха до 24 хил., като ние не броим жителите на община Велики Преслав, които посещават музея безплатно”, похвали се Александър Горчев.

По думите му туристите са били привлечени и от холограмни видеоизображения на цар Симеон и Константин Преславски, които разказват за събитията от своето време. “Живите” образи на царя и книжовника бяха създадени по проекта „Новото сияние на Симеоновия Златен век“. Проектът бе защитен пред Национален фонд „Култура“ и е на стойност 64 971 лв., от които 13 500 лв. са собствено съфинансиране от Археологическия музей.

ШУМ.БГ