Екипът на Археологически музей „Велики Преслав“ започна работа по проект „Новото сияние на Симеоновия Златен Век“. Той ще инвестира в създаването на „живи“ 3D холограмни изображения на български владетели, промяна на част от интериора на музея, в това число и нови рекламни материали, за да привлича повече посетители.

Това каза за ШУМ.БГ директорът на музея Александър Горчев.

Проектът е на стойност 64 971 лв., от които 51 821 лв. се предоставят от Национален фонд „ Култура“, а другите 13 500 лв. са собствено съфинансиране.

„Започнахме реализацията му в началото на седмицата и в момента работим по организационната и текстова част за създаване на нова продукция, чрез използване на високи технологии. На този етап, чрез кастинг търсим двама професионални столични актьори, необходими за изпълнението на холограмните изображения на цар Симеон и един от книжовниците, а кой ще бъде той ще се уточни след анкета с туроператори, чужденци, българи, посетители на музея. Анкетата е в ход и според анкетираните засега най-желани са Константин Преславски и Йоан Екзарх, но окончателният вариант ще е ясен след приключване на допитването“, разказа Горчев.

Холограмните 3D изображения ще доведат и до промяна в част на интериора на музея, който ще бъде разделен на две експозиционни части - площ свързана с най-важните моменти от царуването на Симеон и с развитието на книжовността. До края на годината трябва да са готови холограмните 3D изображения , а проектът в пълния си обем ще бъде завършен през идната година, когато музеят ще посрещне посетителите си в обновените зали.

“Разчитаме чрез реализацията му да преодолеем намаления обем на туристическите посещения, вследствие пандемията от Covid-19 и съпътстващите я кризи”, сподели Горчев.

Посетителите на АМ “Велики Преслав” през първите месеци от януари до юли на 2019 г. са били 22 302, а през следващите две пандемични години за същия период са намалели съответно на 6 172 през 2020 и на 15 402  за 2021 г.  Тази година за първите седем месеца музеят отчита 17 963 туристически посещения.

ШУМ.БГ