Плувецът Петър Мицин беше определен за носител на наградата "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 година.
 
18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. На Световното първенство за юноши той стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребро на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай.

Младокът има и сигурни две олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.
 
За отбор на годината е определен националният тим на България по шахмат за жени, който спечели европейската титла в Будва (Черна гора) през миналия месец.

Фондация "Български спорт" отличи спортисти в осем категории, като церемонията по връчването на наградите ще се състои на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел София.  

Носителят на "Спортен Икар" на 2022 година Александър Везенков получи приза за впечатляващо представяне, след като през лятото беше избран за Най-полезен играч (МВП) на сезона в Евролигата по баскетбол, след което премина в отбора на Сакраменто от НБА.


Всички носители на "Спортен Икар" за 2023 година в отделните категории:
Млад и талантлив спортист: Божидар Саръбоюков (лека атлетика) и Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс)

За заслуги: Ивет Горанова (карате), Радослав Росенов (бокс), Симеон Николов (волейбол), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Панайот Димитров (борба) и Иван Хърков (самбо)

Пробив в световния спорт: Йоана Георгиева (кану-каяк)

Достойно представяне: Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

Впечатляващо представяне: Александър Везенков (баскетбол) и Йоана Илиева (фехтовка)

Шампионско дълголетие: Антоанета Костадинова (спортна стрелба)

Отбор на годината: Национален отбор по шахмат за жени

Спортен Икар: Петър Мицин (плуване)

БТА