Шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин предупреди САЩ, че подкрепата за Украйна от страна на Запада ще превърне конфликта във втори Виетнам, който ще преследва Вашингтон с години.

"Съединените щати рискуват да създадат за себе си "втори Виетнам", с който всяка нова американска администрация ще трябва да се справя, докато на власт във Вашингтон не дойде повече или по-малко разумен човек. Украйна ще се превърне в черна дупка, която ще поглъща още и още ресурси и хора", пише Наришкин в статия, публикувана във ведомственото издание "Разузнавач" на ръководената от него Служба за външно разузнаване на Руската федерация.

Според директора на Службата за външно разузнаване Западът ще се опита да удължи максимално боевете и да превърне украинския конфликт във втори Афганистан. По думите на Наришкин това ще бъде направено с надеждата, че потенциалът на Русия ще започне да се изчерпва с времето.

Разузнавач №1 на Русия подчертава, че обективно е невъзможно да се постигне победа на бойното поле над Руската федерация, така че западните страни ще продължат да постигат целите си чрез мерки, които нарушават международното право, а именно санкционен натиск и помощ на Киев с оръжия и техника. "Всичко това ще ускори сриването на авторитета на Запада в света", заключи шефът на Службата за външно разузнаване.

Руският президент Владимир Путин изпрати в началото на миналата година войски в Украйна и започна война, при която ранените и убитите вече са стотици хиляди. Конфликтът доведе до най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия насам. Западът предостави на Украйна повече от 246 милиарда долара военна и хуманитарна помощ, но украинското контранастъпление се провали и Русия запази контрола си над почти една пета от украинската територия.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че пряк сблъсък между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война и многократно изключи изпращането на американски войници в Украйна.

Войната във Виетнам на практика е конфликт между Източния блок и Запада, воден по време на Студената война, в който САЩ, заедно със силите на Южен Виетнам, се борят срещу Севера, подкрепен от комунистическите сили на Китай и Съветския съюз. Войната, в която са убити милиони хора, приключва през 1975 г. с победа за Северен Виетнам и поражение за САЩ, които губят повече от 58 000 войници, а в Америка набира популярност силно антивоенно движение.

Байдън се обърна вчера към републиканците за нова военна помощ за Украйна.

"Ако Путин превземе Украйна, няма да спре там", каза Байдън, прогнозирайки, че руският президент ще атакува съюзник от НАТО. Американският лидер допълни, че тогава "ще получим нещо, което не искаме и което в момента нямаме: Американски войски срещу руски войски".

dir.bg