От 139,52 лв. на 370,90 лв. без ДДС се повишава цената за депониране на тон отпадък на сметището в кв. „Дивдядово“. Решението е взето на проведеното вчера заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините /РСУО/ от област Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината.

На него са присъствали представители на 7 общини -  Шумен, Велики Преслав, Венец, Нови пазар, Каолиново, Каспичан, Хитрино.

Основната причина за скока на цената е, че депонираните на сметището количества през последната година са намалели драстично, заради предаването на отпадъка в завода за сепариране край село Езерово, а разходите за експлоатация и поддръжка остават високи.

До края на октомври са депонирани 2938 тона отпадъци, а до Нова година се очаква те да достигнат 3221 тона.

Според анализа на оператора на сметището ОП „Чистота“, сумата за цялостната издръжка на депото за следващата година е 708 724 лв., като това определя и цената за депониране на тон отпадък в размер на 370,90 лв. без ДДС.

Въпреки скока на цената, не се очаква повишаване на промила на Такса смет за гражданите.

Към момента на сметището в кв. „Дивдядово“ постъпват отпадъци от общините Шумен, Велики Преслав, Венец, Нови пазар, Каолиново, Каспичан, Смядово, Хитрино, както и от Търговище.

На заседанието на РСУО преди седмица общините не подкрепиха увеличението на цената. Те поискаха от "Чистота" да направи по-детайлен анализ на разходите, както и прогноза за количествата отпадък за цялата 2023-та.

ШУМ.БГ