Спортисти от Русия и Беларус ще имат право на участват на Олимпиадата в Париж, но под неутрален флаг.

Това бе потвърдено днес от Международния олимпийски комитет, като по пример на игрите в Токио, атлетите от двете страни няма да имат никакви национални символи, а при евентуално спечелване на златен медал, техният химн няма да бъде пускан по време на церемонията по награждаването.

Вече повече от година позицията на МОК клонеше именно към допускането на атлетите от Русия и Беларус, които по спортен път успеят да си извоюват квота за игрите.

Това бе повод за доста критики и възмущение от страна на десетки комитети, най-вече на европейските страни, включително и заплаха за бойкот на Олимпиадата от страна на Украйна.

В МОК обаче останаха твърди в позицията си обявиха: "Позволяването на заслужилите мястото си атлети да бъдат част от Олимпидата е спазването на техните човешки права".

Решението бе наложително, след като спортни федерации засипаха МОК с въпроси, защото не знаеха дали да допускат руски и беларуски спортисти на олипийските квалификации. В решението на МОК се подчертава, че правилото важи само и единствено за индивидуални атлети. Отбори от Русия и Беларус няма да бъдат допускани при никакви условия.

МОК също така призова федерации, които бяха изключили руските и беларуските спортисти, да ги допуснат до олимпийските квалификации.

Очаква се днешното официално решение да доведе до нова вълна от критики срещу МОК и Олимпидата, но очевидно вече няма какво да се промени в случая, а заслужилите мястото си в Париж атлети от Русия и Беларус, ще бъдат пълноправни участници в различните състезания, макар да нямат възможността да се надпреварват за флага на родината си.

Дир.бг