Скиорът Алберт Попов е "Спортист на София" за 2023 година. Алпиецът е първият носител на званието в дебютното издание на анкетата. Той събра 29 точки и изпревари със 7 наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, а трета с общо 12 точки остана шахматистката Антоанета Стефанова.

Попов заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона. Той прави първи стъпки на ски и първи тренировки по пътя към световния елит по склоновете на Витоша в зимен център Алеко.

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от Световното първенство по фехтовка в Милано, което бе първи медал от световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща. През 2020 година тя бе лице на инициативата "София - европейска столица на спорта".

Антоанета Стефанова беще капитан на шахматния тим на България, завоювал европейската отборна титла за жени в Будва (Черна гора).

В класирането следват Боряна Калейн (два сребърни медала от Световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 години в Мексико сити и злато с отбора на България на Европейското първенство за жени в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом в Банско и със сребро от отборния гигантски слалом на Европейския олимпийския младежки фестивал в Италия) и Александър Николов (заслужил сребро в Италианското волейболно първенство с тима на Кучине Лубе Чивитанова, капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със силна дебютна година в мъжкия национален отбор. Той е роден в Тур, Франция, но от малък израства и тренира в Левски София)

Дебютното издание на анкетата беше организирано експериментално сред авторитетните спортни журналисти, членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. Всеки от тях посочи своята тройка, като за първо място се даваха 5 точки, за второ 3 и за трето 1 точка.

Най-много първи места събра Алберт Попов - 4, Йоана Илиева и Антоанета Стефанова са с по две челни позиции и Боряна Калейн с една.

Пълен списък на получилите гласове и точки в първата в историята анкета за "Спортист на годината на София":
1. Алберт Попов (ски)                                      29 точки
2. Йоана Илиева (фехтовка)                                 22
3. Антоанета Стефанова (шахмат)                            12
4. Боряна Калейн (художествена гимнастика)           9
5. Белослава Кръстева (шахмат)                              4
6. Тервел Замфиров (сноуборд)                               3
7. Александър Николов (волейбол)                            2

Церемонията по награждаването ще се състои в сградата на Столична община на дата, съобразена със състезателната и тренировъчна програма на призьорите.

БТА