Ливърпул и Арсенал завършиха наравно 1:1 на "Анфийлд" в дербито на празничния 18-и кръг на Висшата лига.

Двата тима за втори пореден сезон изиграха страхотен мач на този стадион, но отново не успяха да се победят. По този начин лидерът в класирането Арсенал не спечели за 11-и пореден път на "Анфийлд", като последният му успех датира от 2012 година.

Днешният мач оправда очакванията за истинско шоу, като двата тима си вкараха по един гол през първото полувреме чрез Габриел Магаляеш и Мохамед Салах. Сякаш Ливърпул може да съжалява малко повече, че не стигна до успеха, тъй като през второто полувреме на два пъти удари греда. "Артилеристите" обаче също можеха да измъкнат трите точки.

Равенството ги оставя на върха в класирането с актив от 40, на една пред днешния съперник. Астън Вила също е с 39, но остава трети в таблицата.

Първото полувреме беше вихрено, а високото бе зададено от много ранно попадение на Арсенал. Гостите поведоха още в четвъртата минута с попадение на централния защитник Габриел Магаляеш, който вкара с глава след центриране от фаул на капитана Мартин Йодегор.

Ливърпул искаше да отговори бързо и последваха много силни минути. В 14-ата минута Мохамед Салах направи голям пропуск след дълъг пас на Уатару Ендо, който беше отклонен с глава от Коуди Гакпо, за да се отвори шанса пред египтянина.

Малко след това домакините имаха основателни претенции за дузпа. В единоборство между Салах и Йодегор, датчанинът "загреба" топката с ръка, но не последва нито сигнал от съдията Крис Кавана, нито разглеждане с ВАР.

Все пак Ливърпул заслужено изравни резултата в 29-ата минута. Трент Александър-Арнолд даде фантастичен пас към Салах, а бившият играч на Базел, Челси и Рома финтира Олександър Зинченко преди да прати снаряд под горната греда за 1:1.

До края на полувремето най-добрият шанс се откри пред Арсенал. Букайо Сака бе изведен сам срещу вратаря, но не успя да стреля. Предостави топката на Габриел Мартинели, а той от много изгодна позиция не успя да уцели вратата.

В началото на втората част Ливърпул бе много вдъхновен и в 54-ата минута Джо Гомес с фалцов удар бе на сантиметри от първия си гол във Висшата лига. Последваха силни минути и за "артилеристите" с няколко прострелни центрирания, които не намериха адресата си.

В 71-ата минута Ливърпул се размина на сантиметри с гола, когато туко що влезлият Харви Елиът отправи техничен удар от дистанция, който срещна страничната греда. Малко след това домакините отново по чудо не вкараха при контраатака и ситуация петима срещу двама. Салах подаде на Александър-Арнолд, а той от чиста позиция нацели напречната греда. Малко след това нов удар на Джо Гомез беше спасен от вратаря Давид Рая.

До края на мача двата тима редуваха вземането на инициативата, но и мислеха как да не загубят завоюваната точка.

Dir.bg