Водещата ракета на България Виктория Томова ще играе срещу 31-та в света Ема Наваро на четвъртфиналите на турнира по тенис за жени в Хобарт с награден фонд 267 хиляди щатски долара. Американката елиминира полякинята Магдалена Фрех с 6:3, 6:3 в предпоследен мач от програмата.

По-рано Томова изнесе отличен двубой срещу Татяна Мария и я победи безапелационно - 6:0, 6:1 за 60 минути. Българката има сигурни 54 точки за световната ранглиста и 6 608 долара, а наградата за достигане на полуфинали е 98 точки и 11 610 долара.

Томова започна седмицата със 77-о място в ранглистата, но през следващата би трябвало да подобри рекорда си, който до момента е 71-о. В класацията на живо тя е 70-а и може да бъде изместена само от германката Лаура Зийгмунд, която днес преодоля осминафиналите в Аделаида.

Интересно е, че Томова отпадна във втория кръг на квалификациите именно след загуба от Магдалена Фрех, която я победи с 6:1, 6:3 преди три дни. Българката обаче влезе в основната схема заради отказ на друга състезателка.

Наваро е само на 22 години, а 31-та позиция в ранглистата на УТА е рекордна в кариерата й. Тя няма титли до момента, но през миналата седмица в Оукланд стигна до полуфиналите, където загуби с 3:6, 1:6 от сънародничката си Коко Гоф. Преди това тя елиминира опитната хърватка Петра Мартич с 6:4, 6:3.

На четвъртфинал в Хобарт е и потенциалната съперничка на Томова в топ 4 - Юлия Путинцева. Тенисистката от Казахстан надви поставената под номер 7 Мари Боузкова с 6:4, 1:6, 6:3 и в следващия си мач ще срещне китайката Юе Юан. 

Първият сийд Елизе Мертенс също е на четвъртфинал след победа с 6:2, 6:3 срещу словашката тенисистка Анна Шмедлова. Белгийката ще играе утре срещу нидерландката Аранча Рус, която започна годината с участие на Юнайтед Къп.

БТА