Шампионката на България Александра Фейгин изигра чиста кратка програма и зае 12-о място на Европейското първенство по фигурно пързаляне в Каунас (Литва).

Националката показа майсторство и класа на леда и получи оценка от 57.33 точки, от които 31.87 точки за технически елементи и 25.46 точки за компоненти на програмата. Тя изпълни комбинация от троен тулуп - троен тулуп, троен ритбергер и двоен аксел, както и отлично стъпки и пируети.

Волната програма при жените е в събота от 13.00 часа, а Александра Фейгин ще бъде с 15-и стартов номер. Само първите 24 продължава на финала.

Две представителки на Белгия поведоха в класирането. Сребърната медалистка от Евро 2023 Луна Хендрикс е с първа оценка от 74.66 точки, следвана от сънародничката си Нина Пинцароне с 69.70 точки. Третата позиция заема защитаващата титлата си Анастасия Губанова (Грузия), която получи 68.96 точки.

Хендрикс, която е световна и европейска вицешампионка, направи троен флип, двоен аксел и комбинация троен луц - троен тулуп, а единствено луца беше с недостатъчна ротация. Стъпките и пируетите й бяха с четвърто ниво на трудност.

"Бях изненадана, че получих толкова висок резултат, но имах всички четири нива и затова. Много е рисковано да  правя комбинацията от скокове през втората половина на програмата и това също е в главата ми, защото мисля, че съм една от малкото, които го правят. Имах много тежка подготовка до тук. Наистина се изтощих и последната седмица преди да дойда, имах няколко тренировки всеки ден, по-малко от час, два пъти на ден. Мисля, че имам много добра подготовка и се чувствах много уверена", заяви белгийката.

БТА