Фаворитите Швеция и Дания откриха Европейското първенство по хандбал за мъже, което се провежда в Германия, с убедителни победи и дадоха заявки за сериозна роля и тази година. В група Е актуалните европейски първенци Швеция победиха Босна и Херцеговина с 29:20 с 9 попадения на голямата си звезда Хампус Ване. А в група F Дания беше още по-убедителна – 23:14 над отбора на Чехия.

Швеция поведе със седем гола преднина (14:7) на почивката, но в няколко случая преднината беше само три попадения през второто полувреме. И това се дължеше не толковa на босненците, колкото на пропуските в предни позиции на шведския тим. Следващият мач на Швеция е в събота срещу Грузия.

След края на срещата звездата на Швеция заяви: "Босненците играят хандбал, който не ни устройва като стил. Прибират се всички и се движат плътно в защита, а на контраатаки са бързи. Но знаем, че няма да е лесно на Европейското първенство, така че това е просто първата от многото срещи, които се надявам да изиграем", заяви Ване.

Лукас Сандел добави 5, а Джим Готфридсон остана с 4. За Босна и Херцеговина Адин Фалийч вкара 4 гола.

В другата среща от групата Нидерландия се наложи над Грузия с 34:29 (19:12) с по 6 гола на Дани Байенс и също 6 на Рутгер тен Филде. 9 попадения за грузинците наниза Георги Цхоткаберадзе.

Голямата звезда на Дания – левият гард Микел Хансен отново се превърна в герой за своя тим, вкарвайки 5 гола за убедителния успех над Чехия с 23:14. След като получи кръвен съсирек в белите дробове през 2022-а година и впоследствие колабира от стрес в началото на 2023-а, 36-годишният хандбалист дори обмисляше напълно да прекрати кариерата си. И въпреки че преосмисли решението си, вчера първенството започна с нов проблем. Малкият пръст на дясната му ръка не изгбеждаше така, както трябва: Мисля, че е счупен, но за момента работи добре. Ще видим.

С по 4 се включиха Магнус Линдин Якобсен и Симон Бьогефот-Пютлик. За Чехия също 4 отбеляза Войтех Пацел. В същата група Португалия стартира с успех над Гърция с 31:24 с гола на Франсишко Коща.

Третите от последното Европейско първенство – отборът на Норвегия също започна убедително. Викингите контролираха мача срещу Полша през цялото време, поведоха с 15:10 на полувремето и взеха успеха с 32:21. Сандер Сагосен вкара 6 гола. Словения в същата група D постигна победа над Фарьорските  острови с 32:29.

БТА