С безгрешна стрелба и десет повалени мишени норвежката Ингрид Тандреволд спечели спринта на 7,5 километра от Световната купа по биатлон при дамите в германския зимен курорт Руполдинг.

Тандреволд измина дистанцията за 19 минути и 25.4 секунди, като остави на 18.2 секунди зад себе си шведката Мона Брьорсон. Трета с изоставане от 19 секунди остана италианката Лиза Витоци. И Брьорсон, и Витоци не направиха грешка в стрелбата, а най-напред от класирането с поне една грешка бе петата Елвира Йоберг. Шведката направи два пропуска при първата си стрелба, но при втората мина без грешка. Това обаче не ѝ даде шанс да се бори за по-предно място.

Четвърта остана французойката Лу Жанмоно, а шеста е германката Янина Хетих-Валц, която също мина без грешка в двете стрелби.

От четирите българки, които застанаха на старт в днешния ден, най-напред се класира Валентина Димитрова. С една грешка в стрелбата 20-годишната Димитрова зае 44-то място на 1:52 минути зад победителката Тандреволд.

С две грешки на 59-о място е Лора Христова на 2:35.5 минути, а Мария Здравкова и Даниела Кадева са 84-та и 92-ра. Здравкова сбърка два патрона, докато Кадева не направи нито един пропуск, но изостана сериозно в бегово отношение.

В класирането за Световната купа води французойката Жюстин Бреза-Буше с 621 точки. Днес тя завърши на осмо място. Втора с 591 точки е Ингрид Тандреволд, а трета с 518 точки е Елвира Йоберг. С 54 точки Валентина Димитрова е на 48-мо място.

В подреждането в спринта Тандреволд поведе с 319 точки. Бреза-Буше е втора с 286 точки, а Лиза Витоци е трета с 233 точки. От българките Валентина Димитрова е 42-ра с 29 точки.

БТА