Швейцарецът Марко Одермат спечели спускането във Венген от Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете.

26-годишният представител на домакините поситгна седмата си победа за сезона и направи нова голяма крачка към спечелването на Световната купа за трета поредна година.

Одермат финишира на най-дългото трасе през сезона за 2:25.64 минути, но успехът му на пистата Лауберхорн бе помрачен от поредния тежък инцидент. След като в петък по време на супергигантския слалом тежка падане претърпя французинът Алекси Пентюро, днес сходна съдба сполетя и норвежеца Александър Омод Килде. 

Той загуби контрол над ските си малко преди финала и падна с много висока скорост. Това доведе до продължително спиране на състезанието, а 31-годишният Килде, който през 2020 година спечели Световната купа, бе откаран с хеликоптер към болницата в Берн, където ще се установява какви са травмите му. По всичко личи обаче, че и за него, както и за Пентюро, сезонът приключва.

Падането на Килде, който стартира с 11-и номер, определено повлия на скиорите след него и почти всички се стараеха да се спускат с минимален риск, което доведе и до доста големи изоставания.

На второ място след Одермат завърши французинът Сиприен Саразен. Саразен, който вчера победи в супергигантския слалом, днес единствен успя да подгони времето на Одермат, като остана на 0.59 секунди зад швейцареца. Трети на 1.92 секунди финишира италианският ветеран Доминик Парис.

Сред първите шест място намериха норвежецът Адриан Шейерстед, австриецът Винсент Крихмайр и французинът Адриен Тео.

В класирането за Световната купа първи с 1016 точки е Одермат. Втори с 464 точки е австриецът Марко Шварц, за когото обаче сезонът също вече приключи заради травма. На трета позиция с 460 точки излезе Саразен, който изпревари Килде, който остава с 440.

В подреждането в дисциплината спускане водач с 376 точки е Одермат. Саразен е втори с 310 точки, а Доминик Парис е трети с 229 точки.

Следващият старт за Световната купа по ски е още утре, отново във Венген, когато обаче на пистата Менлихен ще се появят слаломистите.

Дир.бг