Започнаха основни ремонти на сградите и околната инфраструктура на Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) и Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия (ПГСАГ) в Шумен.

Двете училища са сред 101 професионални гимназии, които бяха избрани за модернизация със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 още през 2017 г.

От днес ремонтните дейности стартираха и в двете школа, като предстои в рамките на шест месеца те да придобият изцяло нов облик. За Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия сумата за модернизация е 1 916 500 лв. без ДДС. За Професионална гимназия по икономика – 1 441 700 лв. без ДДС.

По време на строителните работи учениците на ПГСАГ ще имат занятия в сградата на Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт 'Христо Ботев”, а възпитаниците на ПГИ ще учат в Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии.

“Създадохме необходимата организация за нормален учебен процес. Само практическите занятия и часовете по физкултура ще се провеждат в нашето училище, защото те са отделно от основната сграда”, каза за ШУМ.БГ директорът на ПГСАГ Борислав Панайотов.

Той обясни още, че ще се ремонтира основно сградата на гимназията и общежитието към нея. “Ремонтират се покриви, стаи, коридори в училището и общежитието, санитарни възли. Ще се подмени отоплителната система, която е от 60-те години на миналия век. Ще се направи нова пожароизвестителна система, ще се изградят асансьори за трудно подвижни хора, дворът ще се асфалтира, ще се направят тротоарите”, допълни Панайотов.

Изпълнител на ремонта е обединението “Гарант инженеринг” ДЗЗД, в което са фирмите “Гарант строй” и “ВИЕС инженеринг” ООД

В сградата на ПГИ също ще се ремонтират основно стаи, коридори, санитарни възли, физкултурния салон на училището. Ще се обновят подходите за трудно подвижни хора, ще се асфалтира дворното пространство, ще има нова ограда, ще се направи спортната площадка на открито. Сградата ще бъде санирана.

“Създали сме необходимата организация за нормален учебен процес. Това е дълго чакан ремонт и се радваме, че започна. В сградата на училището, освен ремонтите, ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, като условието е да се запази сегашният вид на фасадата с красивите орнамент по нея”, обясни пред репортер на ШУМ.БГ директорката на ПГИ Йовка Балабанова.

Изпълнител на ремонта е също “Гарант инженеринг” ДЗЗД, а срокът, за който трябва да се завърши, е шест месеца.

ШУМ.БГ