Отборите на Словения, Швеция и Дания спечелиха групи D, E и F на Европейското първенство по хандбал за мъже. И трите отбора постигнаха трета победа в последните си мачове и минават във втората групова фаза с пълен актив. А тези три отбора, както и Нидерландия, Норвегия и Португалия образуват група II на втората фаза, където влизат с точките от първия кръг. Мачовете там стартират от утре.

Словения се наложи с 28:27 (17:17) над Норвегия, но въпреки това и двата отбора преминават по-напред. Това се случи заради успеха на Полша над Фарьорските острови с 32:28 в другата среща от групата. Фарьорците можеха да са на мястото на Норвегия, но се нуждаеха от убедителна победа над Полша.

Голмайсторът на Словения Алекс Влах вкара 7 попадения за успеха на своя тим, а вече има общо 19. Срещата вървеше гол за гол до 10 минути преди края при резултат 26:26. След това обаче словенците дръпнаха с два гола и не позволиха авансът им да бъде заличен.

5 попадения добави за победителите Блаж Благотиншек, а за Норвегия 6 пъти се разписа Сандер Сагосен.

В група Е актуалните европейски шампиони от Швеция не се предаде на Нидерландия, въпреки че си бяха осигурили вече първото място. С по 5 гола на звездата Хампус Ване, който играе със счупен пръст на лявата ръка, и Феликс Клаар Тре Крунур се наложиха с 29:28. Тимът на Нидерландия също се мести във втората фаза, тъй като имаше до момента две победи и заема 2-ата позиция. В тази група отпадат Грузия и Босна и Херцеговина, които в прекия мач завършиха 22:19.

Шведите и Дания са единствените отбори в първата фаза, които са вкарали 100 гола в три мача. А снощи те записаха три от три за първи път от 2002-а година. Победата можеше и да им се измъкне, ако не беше невероятният вратар Андреас Паличка, който спаси три изстрела в последните 107 секунди на срещата и отказа нидерландския тим.

В група F голмайсторът на Дания Матиас Гиздел вкара 11 гола, а особено петте му в последните 15 минути на срещата имаха решаващо значение за победата с 37:27 над Португалия. Португалците също се класират напред, а Чехия записа утешителна победа над Гърция с 29:20.

БТА