Силното представяне на младите български таланти в сноуборда на Европейската купа в Пампорово продължи и днес. Само 24 часа след като зае второ място в първия паралелен слалом Петър Гергьовски триумфира във финала на същата дисциплина днес. Световният шампион при младежите от 2023 г влезе във финалите с четвърто време от квалификациите. Първи там бе другият ни шампион на планетата от Банско Тервел Замфиров. Прогнозата от вчера на Замфиров двамата да карат голям финал не се сбъдна, защото бяха в горната част на схемата. Двамата се срещнаха на полуфинала и както и вчера първи бе Гергьовски.

Замфиров се утеши с победа в малкия финал, както и в първия старт. Той се наложи над победителят от вчера Михайло Харук (Украйна). За първото място Гергьовски победи Вернер Пийч (Австрия), който бе седми в квалификациите. За българския ас това е първа победа в стартовете за Европейската купа и то при едва третото му участие в този ранг състезания.

При дамите първа е Флорина Нева Баечи (Швейцария), която се наложи на финала над третата от първия паралелен слалом в Пампорово Надя Хапатин (Украйна). Най-добрата ни състезателка Теодора Пенчева завърши 14-та, а втората българка във финалите Живка Узунова е 16-та.

Призьорите при мъжете бяха наградени лично от единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри Екатерина Дафовска. Дамите получиха наградите си от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев. Всички участници и екипът на ФИС благодариха на домакините от „Пампорово“ АД и на Българската федерация по ски за страхотната организация на първите в страната ни стартове от Европейската купа по алпийски сноуборд.

БТА