Още един от фаворитите в турнира за Купата на африканските нации напусна надпреварата още в груповата фаза. Тунис завърши 0:0 срещу Южна Африка и по този начин отпада в началния етап на надпреварата.

Така за първи път от четири издания на турнира насам Орлите от Картаген не успяват да прескочат групите.

Южна Африка завършва на второ място в група Е с 4 точки.

Като лидер към осминафиналите потегля Мали. Това се случи след нулево равенство с Намибия, оказало се историческо за намибийските "смели воини". Те са в елиминациите за първи път в историята си, продължавайки напред като един от най-добрите трети тимове в подреждането.

Мароко спечели група F, надигравайки с 1:0 Замбия. Голът, донесъл трите точки на северноафриканците, бе отбелязан от Хаким Зиеш малко преди края на първото полувреме.

С този успех Зиеш и съотборниците му пратиха в осминафиналите друг голям тим от континента - Кот д'Ивоар. "Слоновете" получиха намигване от съдбата, завършвайки сред най-добрите трети в класирането. Родината на Дидие Дрогба уволни треньора си по-рано днес, а малко след това се класира напред като трети в група А.

Втори в група F e отборът на ДР Конго, който не успя да спечели нито един от трите си мача, но в крайна сметка три равенства бяха напълно достатъчни за селекцията на страната.

В последната си среща конгоанците направиха нулево равенство срещу Танзания.

Танзанийците са четвърти в подреждането на група F, спечелена от мароканците без загуба и с общо 7 точки. Замбия, точно както и Танзания, завършва с две точки, но на трето място в таблицата.

Осминафиналите изглеждат така:

Нигерия - Камерун

Ангола - Намибия

Кабо Верде - Мавритания

Мароко - Южна Африка

Мали - Буркина Фасо

Сенегал - Кот д'Ивоар

Египет - ДР Конго

Екваториална Гвинея - Гвинея

Дир.бг