Италианският волейболен клуб Итас Трентино извади от употреба №1 и никой занапред няма да го носи в отбора.

Това се случва в чест на един българин - Матей Казийски, който постигна велики неща с Тренто от 2007 г. насам, а в сряда вечер се завърна в залата на този тим с новия си отбор - Милано Алианц, за мач от първенството на Италия.

39-годишният българин бе аплодиран горещо, докато шефовете на Тренто му показваха и се снимаха с него и подготвения за качване над игрището екип с №1.

С тази фланелка Матей игра 10 сезона (в четири различни периода), и спечели всичко във волейбола.

Този отбор стана пет пъти шампион на Италия с българския си "Кайзер" - така го наричат в Италия, въпреки че светът на волейбола използва едно друго прозвище - Император Казийски.

В добавка отборът вдигна три пъти трофея в Шампионската лига и четири пъти стана световен клубен шампион, докато Матей играеше с единицата на гърба.

Общо 17 купи паднаха в ръцете на българина като част от този клуб. А статистиките му са 433 двубоя във всички турнири, както и пресметнатите от италианските волейболни анализатори 6066 точки в полза на Трентино.

За последен път българската суперзвезда на волейбола спечели титлата на Италия с Тренто през 2023 г., след което премина в отбора от Милано.

Това бе първото му завръщане в зала "Pala Trento", което бе повод и за церемонията.

Дир.бг