10-кратният шампион Новак Джокович е детрониран. Това е новината в спорта от началото на годината, а Ноле, който всички смятаха за непобедим на Australian Open и за категоричен фаворит за титлата, напуска турнира на полуфинал.

Сърбинът загуби с 1:6, 2:6, 7:6, 3:6 от световния №4 Яник Синер и по този начин сдава титлата от Мелбърн.

Това е първо поражение на Новак Дожкович в турнира от шест години насам. Той бе в серия от 33 поредни победи и четири титли, като изключение прави онази 2022-а, когато сърбинът не бе допуснат до участие заради ваксинационния си статус.

За последно Новак Джокович бе победен на този турнир през 2018-а, когато търсещ своя ритъм след завръщане от контузия, той загуби от корееца Хюн Чун в четвъртия кръг.

Онова поражение даде старта на серия от 33 безпощадни победи, която Яник Синер приключи. Любопитен факт е, че когато за последно Джокович загуби на Australian Open, Яник Синер дори не бе професионален тенисисти - той бе на 17.

А днес италианецът напълно заслужи успеха си, защото за четири сета той не позволи на Новак Джокович да достигне до точка за пробив. Синер взе по безапелационен начин три от четирите сета, а единият от тях загуби с тайбрек.

По този начин той за първи път достигна на финал в Големия Шлем и е най-младият финалист от 2008 година.

Първите два сета бяха истински кошмар за Ноле, а едва ли някой е подозирал, че може да види сърбина в подобно състояние на "Род Лейвър Арена", пред погледа на самия Род Лейвър.

Джокович спечели само три гейма за тези два сета, редуваше грешка след грешка, а ако не знаехме кой е опонентът на Синер, с оглед играта можеше да предположим, че става за играч извън първите 50 на ранкинга.

Италианецът Синер пък посрещаше това с типичното си хладнокръвие. Той не трепна нито за миг в тези два сета, които затвори с 6:1, 6:2 само в рамките на час и 13 минути.

Дир.бг