Намираме се едва в началото на февруари, а Григор Димитров ще играе на втори финал през сезон 2024 в тениса.

Българинът се класира до мача за титлата на АТР 250 турнира в Марсилия, побеждавайки руснака Карен Хачанов с 6;7, 6:4, 7:6.

Тежък мач срещу световния №18, в който Гришо прекра 2 часа и 55 минути на корта и трябваше да прави труден обрат в мач, който се реши с тайбрек в третия сет. Но Гришо затвърди стопроцентовия си актив над Карен Хачанов, а освен това завтвърди и невероятната си форма в последните месеци.

За българина това ще е трети финал в последните му четири турнира. Той игра финал на Мастърса в Париж в края на миналия сезон, спечели в титлата в Бризбън в началото на този, а сега ще се бори за трофей и в Марсилия.

Изключение прави единствено Australian Open, a за последните си 18 мача Гришо е спечелил 16 победи и е загубил едва два пъти.

А от титла в Марсилия го дели четвъртият поставен в основната схема - представителят на домакините Юго Умбер.

Мачът започна ужасяващо за Григор, който сякаш още бе на загрявка и буквално с лека ръка пропиля откриващия гейм, в който именно той сервираше.

Българинът допусна две двойни грешки и подари пробив на руснака, който можеше да се окаже с ключово значение за изхода на сета.

Постепенно обаче Гришо намираше своя ритъм и започваше да играе по-добре с всеки изминал гейм, но пък българинът отново имаше своите критични моменти, когато с двойна грешка подари сетбол на Хачанов, но той не бе реализиран.

Така се стигна до 5:4 в полза на руснака, който трябваше на свой сервис да спечели сета, но именно тук Гришо показа най-добрия си тенис.

Той поведе с 40:0, направи пробив на 15, а с това успя да докара нещата в сета до решителен тайбрек.

Двамата сервираха отлично в началото на тайбрека и нямаше минипробив в първите седем точки, докато Григор не се пропука при 4:3 в полза на Хачанов. Българинът допусна два минипробива, а след това с ас Хачанов затвори тайбрека със 7:3 и спечели първия сет от този мач.

Вторият сет в мач започна по коренно различен начин за Григор Димитров, който ясно показа, че не е повлиян от драматично загубената първа част.

Българинът осъществи пробив още в първия гейм и играеш по изключително силен начин, карайки Хачанов да изглежда почти безпомощен на корта.

Но изведнъж отново всичко се срина и в шести гейм Григор допусна общо три двойни грешки, а това бе наказано от Хачанов и руснакът върна пробива за 3:3.

Отличната новина бе, че наивно пропиляният гейм не се отрази на Гришо, който гейм по-късно върна пробива. Моментален рибрейк, който означаваше 4:3 за българина.

Гришо не допусна нови колебания до края на сета и с 6:4 вкара мача в решителна трета част.

Третият сет премина без нито един пробив. Макар Григор да стоеше по-добре на корта и да печелеше по-лесно своите разигравания, Хачанов така и не се пропука, а всичко в този мач трябваше да се реши с тайбрек.

Там Григор направи своите минипробиви в ключовия момент и получи два мачбола при 6:4.

Хачанов отрази първия благодарение на огромна помощ от мрежата, но при втория шанс прошка нямаше и Григор отива на утрешния финал срещу Юго Умбер.

Дир.бг