Мъжката плувна щафета на България постави нов национален рекорд в дисциплината 4х100 метра свободен стил на Световното първенство в Доха, Катар. Постижението е значимо, но за съжаление не се оказа достатъчно за квота за Олимпийските игри в Париж.

Българският квартет в състав Йосиф Миладинов, Калоян Братанов, Петър Мицин и Йордан Янчев даде време 3:20.53 минути, с което подобри досегашното върхово постижение на страната - 3:20.86. То бе поставено в Рим преди три години.

Времето отреди 16-о място на българската щафета в дисциплината.

Йосиф Миладинов направи първия си старт в Доха на 50 метра бътерфлай, като финишира 21-и с 23.63 секунди. Плувецът ни не успя да подобри националния си рекорд в дисциплината, която не е олимпийска.

Тонислав Събев също отпадна в сериите, след като зае 31-о място на 100 метра бруст с време 1:01.95 минута. Българинът остана на близо секунда от най-доброто си постижение в дисциплината.

Събев плува в последна серия, в която стартира световният рекордьор Адам Пийти, завърнал се на голям форум след дълго лечение на контузии и проблеми с психическото му здраве.

Звездата даде трето време в сериите с 59.34 секунди, на 15 стотни след първия Ник Финк.

По-рано днес Петър Мицин остана 23-и на 400 метра свободен стил.

Дир.бг