Григор Димитров за съжаление не успя да спечели десетата титла в своята кариера, като загуби финала на турнира в Марсилия от категория ATP250.

Българинът беше надигран от представителя на домакините и втора ракета на Франция Юго Умбер с 4:6, 3:6 за почти час и половина игра.

Това беше десети загубен финал за Димитров от общо 19 и така той не успя да завоюва втори трофей през този сезон, след като го направи в австралийския град Бризбън.

За световния №21 Юмбер титлата е пета в кариерата и тя бе напълно заслужено. Той направи супер мач срещу първия поставен Хуберт Хуркач на полуфиналите, а сега срази и втория поставен в лицето на българина. Юмбер днес сервира великолепно и без почти никакви колебания показа, че бе по-добрият на корта.

Отрази се и умората на Григор след вчерашния тричасов мач с Карен Хачанов, който свърши много късно. Така българинът имаше само около 20 часа за възстановяване преди финала.

В първия сет двамата сервираха великолепно и не се стигна до никакви възможности за пробив до 5:4 за Умбер, като дори само в един от геймовете се стигна до това играчът на ретур да вземе две разигравания.

Нещата се промениха в десетия гейм, когато Григор имаше сериозни проблеми, но най-вече заради добрата игра на ретур на съперника. Стигна се до първото равенство в мача, а там Гришо направи двойна грешка. Сгрешен форхенд донесе брейкбол, който беше спасен, но Юмбер стигна до втора възможност със свой блестящ форхенд по диагонала. Грешка от тази страна на българина сложи край на сета.

Във втората част Григор получи възможност още в началото, когато имаше два брейкбола, но те за съжаление бяха отразени. За да стане още по-лошо, пропуснатите шансове влязоха в главата на българина и той допусна моментален пробив след това. После Юмбер поведе с 3:0 и там някъде се видя, че ще спечели мача, защото просто играеше много по-стабилно. До края сервираше великолепно и макар Григор да спечели три гейма, това не бе достатъчно. Победата дойде след 6:3.

Все пак Григор печели актив от този турнир и макар да остава №13 в света, се приближава още повече до челната десетка, като вече е на по-малко от 100 точки от десетия Стефанос Циципас. За българина предстои турнира в Ротердам през следващата седмица, като още във вторник той играе с италианеца Лоренцо Сонего.

Юмбер се изкачва до №18 в света и вече е първа ракета на Франция, като задмина ветерана Адриан Манарино.

Дир.бг