Кметът на Шумен Христо Христов ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 5 390 лв. Заплатата му се вдига с 10%*. Досега той се разписваше под 4 900 лв.

Със същия процент скачат и възнагражденията на кметовете на села от общината.
Повишенията са внесени за одобрение от Общинския съвет под формата на приложение към общинския бюджет за 2024 г.

Увеличение на месечните възнаграждения ще има и за общинските съветници. Причината е, че те получават за участие в постоянни комисии и в сесия определен процент от кметската заплата. Според правилника за дейността на шуменския Общински съвет за участие в заседание се вземат 12% от основното възнаграждение на кмета на общината, а за участие в комисия - по още 7%. Всеки съветник обикновено е член на две комисии, което означава, че съветниците ще вземат около 1 400 лв.

Ако бъдат одобрени от Общинския съвет, увеличенията на трудовите възнаграждения ще влязат в сила със задна дата – от 1 януари.

*В публикувания първоначално вариант на статията бе погрешно записано, че заплатата на кмета на Шумен Христо Христов се увеличава с 25%.В късния следобед с редакцията се свърза зам.-кметът по финанси на община Шумен Десислава Петрова. Тя внесе уточнението, че възнагражденията на кмета на общината е била увеличена през септември м.г. до 4 900 лв., заедно с приемането на общинския бюджет за 2023-та - факт, който не ни беше известен. По този начин настоящият ръст се получава в размер на 490 лв., или 10%.

Редакцията на ШУМ.БГ поднася извинение за допуснатата грешка.

Същевременно уточняваме, че преди публикуването на материала в 9,51 ч. днес направихме два опита да се свържем с кмета Христо Христов, за да вземем мнението му по темата, но той не отговори на телефоните обаждания. Вярваме, че добрата комуникация между местна власт и медиите е от изключителна важност и подобряването й ще бъде изцяло в полза на обществото.  

ШУМ.БГ